Byggevarer har stor indflydelse på byggeriets samlede klimabelastning, og derfor bør materialevalg have et stort fokus.
Der har længe været krav til bygningens energiperformance, krav til farlige stoffer i indeklimaet, som fx formaldehyd, og miljøkrav til genanvendelse af byggeaffald, men ingen konkrete krav til eftervisning af byggevarens bæredygtighed.
Danmark har i dag den frivillige bæredygtighedsklasse, som skal sætte retningen for fremtidig lovgivning. Den blev introduceret i Bygningsreglementet i begyndelsen af 2020 og er i en testfase, inden den efter planen skal blive obligatorisk.
Bæredygtighed inden for byggevarer sætter spot på:
1:1-genbrug kan give udfordringer, for hvordan kan man vide præcis, om fx de mursten, man vælger, har en styrke så de kan genbruges til det formål, man planlægger?
Pr. 1. januar 2023 skal alle bygninger, omfattet af reglerne om energiramme iht. §259 & §260 også have foretaget en beregning af bygningens klimapåvirkning over dens livscyklus.
Se de ni krav, som bæredygtige boliger skal leve op til, ifølge den frivillige bæredygtighedsklasse.
Formålet med dette projekt er at komme med konkrete forslag til danske krav for test og dokumentation af genbrugte huldæk.
Byggematerialer, der genanvendes eller er lavet af genbrug, skal have dokumentation for deres egenskaber ligesom alle andre byggevarer. Det kan vi hjælpe med.