07. februar 2024
Artiklen er oprindeligt bragt på Dagensbyggeri.dk
Alt, hvad der har med vand og spildevand at gøre i et byggeri på en matrikel, skal ifølge bygningsreglementet være dokumenteret. Både for sundhed, mekaniske egenskaber og for kvalitet, forklarer Peter Glob Frandsen, markedschef i ETA-Danmark.
- Der sælges i dag vand- og afløbsprodukter, som ikke har VA-godkendelse i Danmark. Det er fordi VA-godkendelsen ikke længere er lovpligtig - det var den indtil 2013. En lovændring i EU medførte, at man ikke kunne have nationale krav om godkendelse. ETA-Danmark er fortsat med at udstede dem, nu på frivillig basis. Og det gør vi fordi vi mener, at det giver værdi for brugere af VVS-komponenter, siger Peter Glob Frandsen.
Der står i en bekendtgørelse omkring drikkevandskvalitet, at man kan henvise til en tysk, svensk eller hollandsk godkendelse. Det har medført, at der i dag er mange, som tror, at alt stadig er i orden med fx en tysk godkendelse. Altså at både sundhed og mekaniske egenskaber er dækket. Problemet er bare, at det kun er sundhed og ikke det mekaniske, for den del forholder sig alene til det tyske bygningsreglement.
Armaturet kan reelt være i høj kvalitet og opfylde alle de tyske krav. Men hvis det ikke har en VA-godkendelse for mekanikdelen, forholder det sig ikke til det danske bygningsreglement. Det vil sige, at rådgivere og installatører selv skal sætte sig ind i, hvad der står i den dokumentation, de rekvirerer fra producent/leverandør. Og det gælder naturligvis også for rør, fittings og armaturer fra lande som Sverige, Finland, Italien og Spanien. Dokumentationen er højest sandsynligt ikke skrevet på dansk.
- I Danmark har vi et højt vandtryk i rørene. Det bliver vi mindet om, når vi er på ferie sydpå, og vandet kun pibler ud af bruseren. Har du f.eks.et armatur, der er lavet i Italien, og som ikke har en VA-godkendelse, så kan du risikere, at det ikke kan klare det tryk, vi har i Danmark. Og risikoen for fejl og skader gælder naturligvis både for rør, armaturer, koblinger og fittings i den samlede løsning.
KIWA udsteder både svenske og hollandske godkendelser, SP/RISE er ren svensk, og de forholder sig til deres nationale bygningsreglementer og ikke til danske regler. Rent dokumentationsmæssigt kan det godt være, at de har det, der skal til, men det kan blive tidskrævende at eftervise. For så skal en installatør have den hollandske eller svenske dokumentation, der er brugt, og tjekke, at den matcher det danske bygningsreglement.
Hos ETA-Danmark læser man alle de testrapporter, der foreligger, og sørger for, at al tilgængelig dokumentation holdes op imod kravene i det danske bygningsreglement. På den måde slipper rådgivere og montører for at bruge tid på at læse udenlandske testrapporter og kan samtidig trygt stole på, at produktet - når det er monteret - overholder gældende krav i bygningsreglementet.
Det danske byggemarked er lille i international sammenhæng med få danske producenter. Derfor vælger nogle installatører ofte et tysk, svensk eller italiensk produkt fra de store markeder. Det er nærliggende at tage produkterne med hjemmefra, når man har gode erfaringer fra tidligere projekter. Det kan få nogle til at tænke, at de så ikke behøver en dansk godkendelse - og spare lidt penge.
- Vi oplever nogle gange rådgivende ingeniører og installatører til større projekter, som har foreskrevet et specifikt produkt med dansk VA-godkendelse. Leverandøren fortæller så, at deres armaturer er bedre og billigere, men de har måske ikke en VA-godkendelse. I markedsføringsloven står der, at leverandøren skal kunne dokumentere rigtigheden af oplysninger om faktiske forhold. Her er det rådgiverens pligt at kontrollere, at det også passer! Hvis der opstår et brud eller fejl, der kan føre til en forsikringsskade, så kan installatøren risikere, at han kommer til at hæfte for skaden.
Er et produkt VA-godkendt skal det være mærket med godkendelsesnummer og VA-logo. Det giver en sporbarhed til den VA-godkendelse, som ETA-Danmark har udstedt. Alle gældende godkendelser finder man her på hjemmesiden www.etadanmark.dk.
- Installatøren er ansvarlig for vandinstallationen, og pilen peger derfor altid tilbage på netop installatøren, hvis dokumentation for produktet ikke er på plads. Det kunne fx være hvis det ikke-godkendte armatur er skyld i en vandskade, som forsikringen skal dække, udtaler Birger T. Christiansen, teknisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
ETA-Danmark A/S har fået en central rolle i den europæiske byggebranche. Fra i dag og for de næste to år er Thomas Bruun valgt som præsident for EOTA, hvilket skaber en unik platform til at fremme værdien af europæiske tekniske vurderinger (ETA’er...
Vi vil gerne anvende brugte byggematerialer i nybyggeri og renoveringer for miljøets skyld. Men ikke uden en garanti for deres egenskaber og kvalitet. Her kan ETA-Danmark hjælpe med afgørende dokumentation.
Du kan nu udvide dit vådrums levetid fra 30 år til 50 år med et nyt testprogram udviklet af ETA-Danmark og Teknologisk Institut.
Bygherrer og rådgivere sidder ofte i et dilemma. Mange vil gerne bygge bæredygtigt men tøver, fordi de nye, innovative byggematerialer ofte er uafprøvede og mangler solid dokumentation for deres egenskaber. ETA-Danmark har en løsning.