24. oktober 2024
Artikel skrevet af Tech Relations for ETA-Danmark
Man kalder det urban mining – ideen om at udvinde materialer fra eksisterende bygninger for at genbruge dem i nybyggeri. Skalering er imidlertid den helt store udfordring for den idé. Én ting er nemlig at finde et par gamle vinduer på den lokale genbrugsplads og bygge et drivhus af dem. Noget helt andet er, når arkitekter og ingeniører tegner et nybyggeri. Her kræves solid dokumentation for de brugte byggevarers egenskaber. Uden den vil hverken bygherre eller rådgiver tage ansvar for genbrug.
»Hvis vi vil skalere genbrugen af byggematerialer, så den bliver kommercielt interessant, så kræver det dokumentation,« forklarer Thomas Bruun, direktør i ETA-Danmark.
»Der bliver snakket meget om den CO2-besparelse, man kan opnå ved genbrugte byggematerialer. Men hvad med bæreevnen, brandegenskaberne, isoleringsevnen osv.? Bygningsreglementet giver ingen rabat til genbrugte materialer på den konto. Hvis man ikke kan redegøre for disse egenskaber, så er genbruget dømt ude.«
ETA-Danmark er et uvildigt organ, der udsteder frivillige godkendelser og tekniske vurderinger af byggevarer. Man tager materialerne op til eksamen og tester dem med metoder bygget på kendte EU-standarder. Netop test af genbrugte byggematerialer stiller særlige krav.
»Hvis man vil genbruge f.eks. vinduer, der har siddet i et byggeri i 30 eller 40 år, så skal man kunne dokumentere, at de opfylder kravene i det nye byggeri, de indgår i,« uddyber markedschef i ETA-Danmark, Peter Glob Frandsen.
»Men de kan have vidt forskellige egenskaber nu, selv om de havde samme egenskaber, da de oprindelig blev produceret og monteret. Den udfordring skal vi finde en løsning på.«
Det kræver bl.a. en tilpasning af de regler, der gælder for nybyggeri. Peter Glob Frandsen peger på, at den kommende opdatering af EU’s byggevareforordning forbedrer mulighederne for at dokumentere egenskaberne for genbrugte byggevarer og dermed gøre dem kommercielt relevante. En tilsvarende stillingtagen har man imidlertid endnu ikke set i det danske bygningsreglement.
»Man har rent politisk besluttet at sætte CO2-aftrykketaf genbrugte byggevarer til nul for at motivere branchen,« uddyber Thomas Bruun.
»Det er en god begyndelse, men ikke nok til at komme op i kommerciel skala. Vi skal have mere end et enkelt cykelskur hist og her.«
ETA-Danmark har hjulpet flere virksomheder med at dokumentere kvaliteten af genbrugte byggematerialer, f.eks. mursten, der indsamles, afrenses, testes efter velkendte metoder og sendes på markedet igen. Det giver bygherrer og rådgivere den sikkerhed, de efterspørger for at turde gå genbrugsvejen.
»Men overordnet set kræver det større risikovillighed,« understreger Peter Glob Frandsen.
»Vi har brug for bygherrer, der vil acceptere, at f.eks. et genbrugt vindue måske kun har halvdelen af de lyd-egenskaber, et nyt vindue har.«
ETA-Danmarks rolle i den nye cirkulære byggevareøkonomi bliver som hidtil at dokumentere produkternes egenskaber ud fra velkendte standarder. Men der vil være ekstra fokus på, hvordan man korrelerer test af udvalgte prøveemner med hele den population af f.eks. brugte vinduer, man står med, så de genbrugte byggevarer fremstår med troværdige og veldokumenterede egenskaber.
»Det bliver spændende at se, hvordan markedet for genbrugte byggevarer udvikler sig. Man kan forestille sig, at nedriverne kommer til at spille en rolle sammen med nye virksomheder, der specialiserer sig i specifikke typer af byggevarer. De etablerede byggevareleverandører vil måske tilbyde take back-ordninger, hvor de tager imod gamle produkter, frisker dem op og sender dem på markedet igen. Lige meget hvad, så skal deres egenskaber dokumenteres, og det er her, vi kommer på banen,« slutter direktør i ETA-Danmark, Thomas Bruun.
For at få genbrug af byggematerialer op i stor skala kræver det ifølge ETA-Danmark en vis fleksibilitet i alle led af værdikæden. De genbrugte byggematerialer besidder muligvis ikke de samme egenskaber som et tilsvarende nyproduceret, og her kræver det, at bygherrer, arkitekter og ingeniører sammen finder ud af, hvor og hvordan det kan genbruges. De genbrugte materialer skal måske opgraderes med hensyn til lyd, brand eller andre egenskaber for at kunne indgå i et nybyggeri, der skal leve op til Bygningsreglementets krav, eller de skal anvendes et sted i byggeriet, hvor der tages hensyn til deres reducerede egenskaber. Under alle omstændigheder skal det genbrugte materiales egenskaber fastlægges ud fra anerkendte standarder og metoder, og her har ETA-Danmark stor erfaring i fastlæggelse af prøvningsomfang i forhold til den population af genbrugte materialer, man har til rådighed.
»Det bliver spændende at se, hvordan markedet for genbrugte byggevarer udvikler sig. Lige meget hvad, så skal materialernes egenskaber dokumenteres, og det er her vi kommer på banen,« siger direktør i ETA Danmark, Thomas Bruun (tv), der her står sammen med markedschef i ETA Danmark, Peter Glob Frandsen.
ETA-Danmark A/S har fået en central rolle i den europæiske byggebranche. Fra i dag og for de næste to år er Thomas Bruun valgt som præsident for EOTA, hvilket skaber en unik platform til at fremme værdien af europæiske tekniske vurderinger (ETA’er...
Der bliver opført mange fantastiske byggerier i Danmark i disse år. Desværre har der også været projekter, hvor især vand har ødelagt bygninger, udskudt tidsplaner og krævet dyre reparationer. Med godkendte armaturer, rør, afløb og fittings samt g...
Du kan nu udvide dit vådrums levetid fra 30 år til 50 år med et nyt testprogram udviklet af ETA-Danmark og Teknologisk Institut.
Bygherrer og rådgivere sidder ofte i et dilemma. Mange vil gerne bygge bæredygtigt men tøver, fordi de nye, innovative byggematerialer ofte er uafprøvede og mangler solid dokumentation for deres egenskaber. ETA-Danmark har en løsning.