18. marts 2022
Overflader i et vådrum er særligt følsomme overfor påvirkninger, en ridse i overfladen kan betyde, at der kommer vand ind i konstruktionen.
Vær derfor opmærksom på, om den løsning, du vælger til dit vådrum, er dokumenteret som egnet til formålet f.eks. med en MK-godkendelse (godkendelse af materialer og konstruktioner) eller en TGA (Teknisk Godkendt til Anvendelsen).
At produktet er CE-mærket, fortæller intet om, at det kan bruges i Danmark – uanset om det er baseret på en harmoniseret standard eller en ETA. CE-mærket er indført for at sikre byggevarens fri bevægelighed over landegrænser, men mærket forholder sig ikke til nationale krav, eller om produktet rent faktisk må anvendes lovligt i Danmark. Et produkt kan desuden være CE-mærket til et helt andet formål; f.eks. kan en vådrumsmembran have et CE-mærke, fordi den også er beregnet til swimmingpools, men det betyder ikke, at den også er velegnet til vådrum, hvor det er helt andre tests, der ligger bag mærket.
Derfor har ETA-Danmark sammen med bl.a. eksperter fra BUILD (tidl. SBi) og Teknologisk Institut udviklet godkendelseskriterier for en lang række løsninger til sikring af vådrum, herunder bl.a.:
På baggrund af disse udsteder ETA-Danmark TGA’er og MK-godkendelser, som dokumenterer, at produktet/løsningen lever op til kravene i Bygningsreglementet og Alment Teknisk Fælleseje, som er en betegnelse for bl.a. SBI-anvisninger, BYG-Erfa-blade og normer.
Se mere om, hvilke løsninger der er officielt godkendt på ETA-Danmarks hjemmeside: https://www.etadanmark.dk/da
Og følg os på LinkedIn
Der bliver opført mange fantastiske byggerier i Danmark i disse år. Desværre har der også været projekter, hvor især vand har ødelagt bygninger, udskudt tidsplaner og krævet dyre reparationer. Med godkendte armaturer, rør, afløb og fittings samt g...
Du kan nu udvide dit vådrums levetid fra 30 år til 50 år med et nyt testprogram udviklet af ETA-Danmark og Teknologisk Institut.
At bygge med genbrugte og genanvendte materialer er en ny måde at bygge på. Derfor kræver det ordentlig dokumentation, hvis bygherre skal kunne stole på, at materialerne kan benyttes forsvarligt i byggeriet. Men en ordentlig dokumentation kræver b...
In order to introduce products onto the UK market you may need a UK Technical Assessment (UKTA). UKTA is the equivalent of ETA’s (European Technical Assessments) for non-standardized products to achieve CE Marking in Europe. ETA-Denmark offers gui...